Saffranssnorror. 

Det har bakats lussekatter,  småkakor och lite annat smått och gott. Det blev blev även lite saffranssnorror med mandelmassa och vaniljfyllning. 

Klassiska julbullar som alltid går hem. 

Saffranssnurror med mandelmassa/vanilj fyllning.

Recept: 


1 pkt jäst 50g
200 gram rumstempererat smör
2ägg
2 dl socker. 
1 tsk salt
3/4 tsk kardemumma
2 påsar saffran
5 dl fingervarm mjölk
14+1 dl vetemjöl ( jag använde special) 
 
Fyllning med mandelmassa : 
 
200g  mandelmassa
100 rumstempererat smör
1-2 msk vaniljsocker
riv mandelmassan och vispa ihop med övriga ingredienser. 
 
Alternativ:
 
Fyllning - vanilj
 
200g  smör 
2 dl socker 
3 msk vaniljsocker
Blanda ihop alla ingredienser 
 
Till pensling
1 ägg + 1 msk vatten. Vispa ihop. 
 
Gör så här: 
 
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken så att den är ljummen och häll i saffranspåsarna i mjölken. Blanda väl. 
 
Tillsätt mjölken  och rör tills jästen är upplöst. 
Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl. 
Börja arbeta upp en deg. 
Klicka till sist i smöret och  fortsätt arbeta upp degen tills den  släpper kanterna. 
Strö på lite vetemjöl mot slutet. 
Täck med bakduk/plast och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.
 

Sätt ugnen på 225 grader. 

Ta ut på lätt mjölat bakbord och knåda igenom degen. 

Dela degen i 2  bitar. 

Kavla ut en bit till en stor rektangel. 
Bred på hälften av fyllningen. 

Rulla ihop från långsida till långsida. 
Skär degen i ca 2 cm breda skivor. 

Lägg skivorna på bakplåtspapper. 
Och låt jäsa ca 20 - 25 minuter. 


Grädda ca 8 -10 minuter eller tills saffranssnorrorna  har fått en färg på ytan. 

Ta ut snorrorna och pensla direkt efter. 
Strö på lite pärlsocker och låt svalna. 

Du kan även pensla och strö pärlsocker på bullarna innan gräddning. Men vill du ha mer glans på dina snurror så rekommenderar jag att du penslar direkt efter. 

Ni hittar mig även på 
Instagram @lillameee
Fb - Snilleskök 


smaklig spis :)